27 listopada 2012

Mulaki :)

Dziś kochani mam dla was fantastyczny przepis na zdrowe muffiny z jabłkiem i cynamonem.
Mufinki produkowane przemysłowo to nie te same, które wynurzają się z domowych piekarników.
I dlatego też, że muffiny kojarzą nam się często ze bezsmakowymi babeczkami ze sklepów te będziemy nazywali  je Mulakami :)
P. tylko zapytał czemu 12szt.... że niby za mało :)
Mulaki są przepyszne.
Polecam gorąco!

A oto przepis:
 Składniki 

2 jabłka
250 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
125 g jasnego cukru trzcinowego plus 4 łyżeczki do posypania
8 łyżek miodu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
8 łyżek oleju roślinnego
2 jajka
75 g migdałów w płatkach, nasion słonecznika i dyni
foremki

Jak robimy

Nastawiamy piekarnik, tak aby grzał do 200 stopni. Obieramy i kroimy w kostkę jabłka na ok 1.cm. 
 Do miski odmierzamy mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. W osobnej miseczce mieszamy trzepaczką miód, jogurt, olej, cukier i jajka. Połowę migdałów, słonecznika i dyni wsypujemy do miski z mąką. Drugą połowę mieszamy z 4 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu  to będzie nasza posypka na mulaki. Mokre składniki mieszamy z suchymi, na koniec dodając jabłka. Nie musimy tego dokładnie mieszać, ciasto ma być grudkowate. Przekładamy ciasto do foremek, wierzch posypując naszą cudowną posypką. Wkładamy mulaki do piekarnika i pieczemy do 20 minut. W domu unosi się piękny zapach, a my czekamy na pyszności.

Przepis pochodzi z :
Nigella Lawson, „Kuchnia – przepisy z serca domu”

 Smacznego !










1 komentarz:

  1. Kochana:)warto "zgrzeszyć" dla Mulaków:)chyba muszę wpaść z wizytą na poranną kawkę i te pyszności:)Z.

    OdpowiedzUsuń